Colas Kennelträff 2006
1984 köpte Peter Söderberg sin första labrador, den bruna tiken Akita. Hon var efter Spectron Ymer och undan Tidernas Athena. Fyra år senare fick Akita sin första kull valpar och Peter fick sitt kennelnamn godkänt. Colas kennel hade fått sin början. Fram till idag har 127 labradorer fötts på Colas kennel. Ett antal av dem samlades på Ökna Lantbruksskola i Sörmland 29-30 juli i år 2006, när Peter och hans fru Ritva ordnade sin tredje kennelträff. 58 hundar fanns på plats, alla Colashundar eller med en förälder från Colas kennel. Det fullspäckade schemat inleddes med utställning på lördagen. Domare var Majvor Näsman, Älvgårdens kennel. Klasserna var i stort sett som på officiella utställningar, med några undantag. Bland annat fanns en klass för de allra minsta valparna, som var tio veckor. Där vann Colas Konstantin. I valpklass 6-9 månader vann Colas Assar. De vuxna hundar som Majvor tyckte bäst om belönades med hederspris och fick tävla vidare i bästa hane respektive bästa tik. Under hanhundsbedömningen sken solen men lagom till bästa hane skulle koras bröt ett rejält regn- och åskväder ut. Colas Rudolf blev bästa hane, följd av Colas Ruben, Colas Robin, Colas Viking och Colas Jack. När vi sedan bröt för lunch dröp allting – hundar, ägare, utställningstält och det digra prisbordet – av vatten. Men när man till tikklasserna utrustat sig med regnkläder och stövlar sken solen igen och gjorde så resten av helgen. Till bästa tik valde Majvor Colas Rita. Efter henne placerades Colas Viktoria, Colas Ina, Colas Lea och Colas Linn. De fem bästa hanarna tävlade sen mot de fem bästa tikarna om titeln Best in Show. Colas Rita var den som till slut tog hem BIS-vinsten. De fyra nästföljande hundarna blev Colas Rudolf, Colas Ruben, Colas Viktoria och Colas Viking.
Efter den individuella bedömningen följde avelsklasserna. Tiken eller hanen – eller i vissa fall båda – visades med alla sina avkommor. Det var mycket intressant eftersom man på vanliga utställningar bara får se fyra av avkommorna. Majvor berättade vad hon tyckte var bra och kanske mindre bra med kullen och vad valparna ärvt från föräldrarna. Under dagen kunde man gå en tipspromenad där frågeregistret sträckte sig från frågor om hundar i allmänhet och Colashundar i synnerhet till frågor som hur gammal familjen Söderbergs bil är. Dagen avslutades med en god supé i matsalen. Söndagen var vigd åt de jaktliga egenskaperna. Kenneth Hellstrand, Marie Viksten och Kurt Ingbro, alla provledare på SSRK:s jaktprov, hade satt ihop en jaktstig med dummy, i tre klasser. Prova på-klassen vanns av Colas Hillevi. Tvåa blev Colas Rosita, trea Colas Erna. I nybörjarklassen var de tre främst placerade Colas Frans, Colas Klas och Colas My. I öppenklass segrade Colas Ruben, följd av Colas Kim och Älvgårdens Micaela.
Efter prisutdelning på jaktstigen var Colasträffen till ända. Ett stort tack till Peter och Ritva som orkat genomföra detta arrangemang, som precis som väntat blev jätteroligt. Jag är nog inte den enda som ser fram emot nästa Colasträff! Karin Westerlund och Colas Viktoria ------------------------------------------------ Colas kennelträff är alltid en upplevelse att döma. Jag vet ingen mer (än möjligen jag själv) som har sån förmåga att få sina valpköpare att delta. Kvaliteten varierade något, men den jämnaste och för mig bland de bästa var avkommor, där Ritva och Peter vågat gå tillbaka och använda närbesläktade föräldrar. Om man har något man verkligen tror på, så är det enligt min mening riktigt att göra det. Går man tillbaka till de gamla stjärnorna från England, så var de ofta närbesläktade. Några hundar hade en vacker profil, men tyvärr något för ljusa ögon och när vi sökte förklaring (vid middagen) så fann vi brunt bakom. Jag är säker på att Colas i fortsättningen kommer att avla fram goda Labradorer med riktig ögonfärg. Jag önskar dem LYCKA
TILL
|
|